Tags

, , , , , , , ,


Exista un loc, in care orice om mare se simte copil. Un loc in care globurile stralucesc in lumina miilor de beculete, un loc in care jucarii si decoratiuni de Craciun te imbie sa le cumperi, in care turta dulce iti face cu ochiul sa o gusti, si unde toata strada miroase a vin fiert si a scortisoara. Si acel loc e Targul de Craciun de la Viena. Auzisem multe despre el, dar mereu am crezut ca sunt doar povesti, cu exagerarile specifice. Curiozitatea m-a facut sa merg totusi, si toate parerile preconcepute pe care le aveam s-au risipit intr-o clipa.

Nu stiu cum e sa fii intr-o poveste, nu stiu cum e sa zbori pe un covor fermecat, dar stiu cum e sa ramai mut de uimire, sa vrei sa alergi cat mai repede sa cuprinzi in brate toate luminile, sa tragi in piept aerul rece cu aroma de turta dulce si sa redevii copil. In decembrie Viena este plina de targuri de Craciun, fiecare piata, fiecare trotuar mai lat devine un mic taram de basm, si nici Grinch nu ar putea ramane indiferent la minunatiile de pe tarabe.

Am vizitat doua targuri de Craciun. Primul pe care l-am vazut a fost cel de la Schonbrun, la fel de elegant si de rafinat ca si castelul in curtea caruia se afla. Casutele sunt dispuse in cerc in fata castelului, iar comerciantii te imbie cu produse traditionale, lumanari, decoratiuni, dulciuri si jucarii.

Al doilea si cel mai mare este cel din fata Primariei, care este cu siguranta cel mai renumit. Mult mai mare si mult popular, acesta castiga mult prin asezarea in mijlocul orasului, foarte aproape de centru. Cladirea Primariei, puternic luminata, amplifica senzatia de basm si feerie pe care acest targ o imprastie in jur. Desi nu este la fel de cochet si de elegant ca cel de la Schonbrunn, cu siguranta aici se gaseste o gama mai variata de decoratiuni si cadouri.

Oricare ar fi targul pe care il vei vizita, cu siguranta vei simti atmosfera Craciunului si vei redeveni copil pentru cateva clipe.

Advertisements