Tags


Casual friday, un moment de rebeliune vestimentară în rigoarea săptamanală a ținutelor office.

Dar cât de casual înseamnă casual pentru birou, și unde este limita între smart casual și casual? O multitudine de variante din care ai putea alege, și uneori tocmai în fața unei multitudini de posibilităti te blochezi. Blugi sau o fusta lejeră? Camașa sau tricou și sacou? Recunosc că de cele mai multe ori, vineri dimineață deschid dulapul cu aceeași dilema: eu cu ce mă îmbrac azi?

Regula de bază care trebuie respectată pentru o ținută Casual Friday este cea a bunului simț.

Termenul de „casual” nu înseamnă că avem voie să purtăm aproape orice vechitură pe care o avem în dulap. Până la urmă, e tot o zi în care mergem la muncă. Termenul poate avea ințelesuri variate de la o companie la alta, dar pentru a evita să facem gafe, cel mai bine e să alegem varianta smart casual.

În primul rând casual nu înseamnă neserios.  Recomandările oricarui stilist în materie de dress code este să evităm tricourile cu mesaje nepotrivite pentru locul de muncă. Dacă nu sunteți siguri că un anumit lucru este sau nu potrivit, nu îl purtați.

Ce trebuie sa lași acasă:

Hainele vechi, ponosite, care nu mai sunt chiar la prima tinerețe, dar totuși îți sunt dragi pentru ca au o încărcătura emoțională. Poți să le porți în continuare, dar în gradină dacă ai una, sau când faci munca voluntară de strâns pet-urile de pe marginea drumului.

Hainele de club, pot să mai aștepte puțin până sâmbată seara când le va veni cu siguranță rândul. Aici am putea aminti fustițe scurte mulate și strălucitoare, pantaloni de piele foarte mulați, fuste din dantelă, voal, tulle sau alte materiale diafane. Bluzele, maieurile, top-urile, rochiile, prea decoltate, fără un umăr, cu decolteu adânc, cu paiete. În general tot ce se ridică când mergi, cade când te-apleci, strălucește când te miști, sau scoate zgomot când scrii la tastatură.

Echipamentul de picnic, cațărat pe munte, mers la plajă sau alte activități în aer liber, pot fi aduse la birou, doar cu condiția ca acestea să stea în bagajul pregătit pentru week-end până la terminarea programului. Pantaloni scurți, șlapi, camăși înflorate, fuste cu volane sunt admise doar dacă se organizează la birou o petrecere cu tematică „Hawaii beach party”.

Acum că am spus ce să lași acasă, haide să vedem ce opțiuni ne mai rămân.

Poți înlocui pantalonii și fusta de la clasicul și vechiul costum, cu o pereche de jeansi. Important e ca aceștia să fie in stare bună, să nu fie rupți, sfâșiați, decolorați, cu ținte, capse și lanțuri, și să nu fie foarte strâmți. În loc de sacou poți opta pentru un cardigan, sau pentru un sacou din material raiat. În loc de camașă, poți purta o bluză din bumbac, atât timp cât aceasta nu este decoltată, transparentă sau strălucitoare. Un tricou simplu, este o variantă foarte la îndemână. Poți alege o rochie mai lejeră purtată cu un sacou, o fustă din bumbac.

Până la sfărșitul săptâmanii, e posibil sa fii deja sătulă de tocuri, și picioarele tale merită binecuvantarea unor balerini sau a unor cizme cu talpă joasă. Oricât de rău îmi pare să spun asta, UGG-urile nu sunt o opțiune pentru birou. Știu, si eu sunt mare fan UGG, dar am la birou pantofi de schimb.

Ca sa concluzionăm, ținuta casual trebuie să fie îngrijită, pentru ca nu se știe când apare o întâlnire neprevăzută cu un client important sau cu CEO-ul. Și nu vrei să ratezi un moment important din cariera ta, din cauza unui tricou nepotrivit.

Cum mâine este vineri, vă urez sa faceți alegeri inspirate!

Advertisements