Tags

, , ,


Haine chicios colorate și strălucitoare, râs zgomotos, o pereche de tocuri cui care trăncăne nebunesc pe podea, un telefon cu melodie stridentă, o perche de buze injectate cu botox, toate sunt prea puțin atunci când vrei să atragi atenția cu orice preț, și să nu treci neobservată.

Se pun la un loc trei ființe care întrunesc criteriile menționate mai sus, prietene bune puse pe distracție. Se adaugă un spațiu limitat, în care râsul strident se lovește de pereți și geamuri și se sparge în mii de cioburi care inundă încăperea.  Se agită bine cele trei ființe efervescente, extaziate de cosmeticele din magazinul duty free. Conversația elevată, pigmentată cu apostrofari de genul « fată », lasă ușor să se ghicească numărul cărților necitite și chiulut tras de la lecțiile de bune maniere.

Priviri iritate se întorc rând pe rând în direcția poluării fonice, ca mai apoi să se întoarcă discrete spre alte puncte de interes, cum ar fi un ziar, o revistă, sau o carte.

Într-un colț o doamnă așteaptă liniștită să înceapă îmbarcarea. Nu se agită și nu se enervează când află că avionul va avea întârziere la decolare. Nu bate din picior nervoasă și nici nu începe să vocifereze la gândul că va întărzia acasă. E îmbrăcată elegant, și totuși destul de comod pentru o călătorie cu avionul. Cizme cu talpă joasă, o fustă comodă din lână, o bluză din mătase și o superbă haină de blană. Bijuterii discrete atât cât să ii accentueze trăsăturile fine. Simplu și elegant, fără rabat de la calitate. Aceleași priviri care s-au întors iritate spre cele trei domnișoare, zâmbesc admirativ spre eleganța fină și discretă a doamnei.

Începe îmbarcarea și în timp ce toată lumea stă liniștită la rând, cele trei domnișoare fac tot ce pot ca să treacă în față, să fenteze pe toți cei ce stau la coadă. Inutil să vă spun că în tot acest timp doamna își așteaptă liniștită rândul, afișând același calm și liniște.

Morala aceste întâmplări e una simplă. Banii pot cumpăra orice, cu excepția bunului simț și a educației. Stilul și eleganța se educă, rafinamentul se cizelează în timp. Nu contează ce porți, ci cum porți, ceea ce oferi dincolo de aspectul fizic.

Moda pensioanelor și a școlilor de maniere a trecut de mult, dar o simplă citire a Codului bunelor maniere este mai mult decât firească pentru oricine.

O domnișoară ar trebui să știe că nu e frumos să bagi cuțitul în gură la masă, că suflatul nasului trebuie să se facă la fel de discret ca și pudratul lui, că vorbitul tare la telefon și sunetele de apel stridente sunt la fel de iritante ca o portavoce într-o sală de concert, că nu putem vorbi de modă daca regulile elementare de igienă sunt încălcate, că pantofii de orice firmă ar fi ei nu pot ieși dimineața din casă plin de noroiul de ieri și că orice încercare forțată de a ieși în evidență miroase de la o poștă a nesiguranță.

Advertisements