Tags

, , , ,


Cu gândul la vacanță care se apropie, am început să depăn amintiri din vacanță trecută. Slovenia, Croația, Bosnia Herțegovina, Muntenegru. Multe locuri frumoase, în unele aș fi rămas cu lunile, altele le-am văzut doar în trecere și au rămas pe lista de a€œlocuri de vizitat în alte vacante”, dar toate m-au umplut de energie și mi-au adus liniștea și relaxarea mult dorite.

Nu m-am decis nici acum după un an care a fost locul care mi-a plăcut cel mai mult, dar cu siguranță în top 3 sunt: Mostar din Bosnia, Parcul natural Plitvice din Croația și Golful Kotor din Muntenegru.

Mostar, astăzi patrimoniu Unesco, este un orășel încărcat de durerea și trsitetea unei istorii sângeroase, fiind cel mai bombardat oraș din Bosnia în timpul războiului de independența din ’92-’95. În timpul războiului, orașul a pierdut numeroase clădiri, incluzând distrugerea celui mai important simbol cultural și spiritual al orașului: podul vechi a€“ Stări Most. Mostar era renumit pentru acest pod istoric, în stil otoman, care traversă răul Neretva, fiind considerat inimă orașului. Podul a fost reconstruit în 2004, la aproape 11 ani de la distrugere, prin efortul mai multor comunități și organizații intrenationale, folosindu-se câteva din pietrele originale, recuperate din rău. O parte importantă din orașul vechi a fost reconstruită, spre surpriză turiștilor care descoperă că în locul orașului distrus de război găsesc un orășel cochet și fascinant. Totuși, urme ale războiului se văd încă pe zidurile unor clădiri, care au fost lăsate că aducere aminte a unui trecut dureros, și că lecție de istorie pentru cei ce vor veni.

Orașul vechi este format din străduțe și căsuțe de piatră, în care acum sunt magazine de suveniruri sau ateliere de artizani locali. Mostar oferă o diversitate etnică și culturală fascinantă, dar predomina accentele orientale. Nu poți trece nepăsător pe lângă tarabele cu eșarfe, cercei, ibrice și seturi de cafea, dar nu uită că negocierea este o artă în lumea musulmană, și e păcat să nu exersezi măcar de dragul conversației.

Dacă ajungeți în Bosnia, va recomand să va opriți pentru o noapte în Mostar, să faceți o plimbare pe centrul vechi, să gustați bucătăria bosniacă cu arome orientale și să fumați o narghilea.

Advertisements