Tags

, ,


Cu cateva zile inainte sa plec in vacanta, am inceput sa recitesc sau mai bine spus sa citesc La Medeleni, asta pentru ca prima data am abandonat cartea undeva la mijlocului volumului doi.

Atunci cu ochii unui copil, acum cu ochii unui adult descopar amintri din copilaria mea, si imi aduc aminte de vacantele de vara petrecute la tara, de bunici, de locuri dragi si de inconfundabilul sentiment de libertate pe care doar vacanta mare si o zi lunga de vara ti le poate da.

“Unguiau nevazuti in jurul trasurii, dulci hulubi… caii dadeau din cap blajin, urcand la pas suisul… Palpaiau fluturasi albastri… Randunelele-si lasasera in iarba, la uscat, rochitele umde de roua…”

“Lingurita plina, adusa plutitor deasupra paharului cu apa care o oglindea, intra dulce in gura cascata si iesi anevoie dintre buzele inchise asupra-i, curata la suprfata…”

“Albi pelerini ai cailor de luna pe covoare, trei copii desculti, in lungi camesi de noapte – uul cu cozi blonde, doi cu plete brune – poposira in jurul unui gavanos cu dulceata. Si toti trei mancau din aceeasi lingura, sub privirea aceleasi bunici, din dulceata acelorasi uriasi – jos, pe covor.”

Mirosul de fan cosit, linistea dupa-amiezii de vara in care doar zgomotul greierilor da de stire ca natura nu doarme, racoarea unei livezi de pruni, zgomotul lantului cand iese caldarea din fantana, urmat de susurul apei in caldare, miile de stele care aprind cerul noapte, dulceata si serbetul din zmeura si mure culeasa de noi de pe munte, mirosul de lapte proaspat muls de la vaca… cum sa nu iti amitesti cu drag de vacanta mare. Dar peste toate aste vegheau bunicii, cu energie si pricepere, mereu gata sa ma invete lucruri noi si dornici sa ma vada “om mare”.

Nu am scris intamplator despre copilarie si despre vacantele de vara, ci pentru ca astazi este ziua unui om foarte drag mie, unul din eroii mei din copilarie, Bunicul. La multi ani, sa fii sanatos si ne bucuri multi ani de acum inainte cu povesti si amintiri dragi. Stiu ca mama o sa iti citeasca ce am scris, si abia astept sa vin acasa sa jucam table si apoi mergem la o plimbare pe stradutele cu case si flori.

La multi ani!

Advertisements