Tags

, , , , , , , , ,


Ultima zi petrecută în Skiathos am dedicat-o unei excursii cu barca, pe insulele Alonissos și Skopelos. În plus, aveam în sfârșit mega-super-ocazia să mergem la insula pe care s-a filmat Mama Mia!!! Fantastic, așa o nebunie de minunăție de superbitate, nu aș fi îndrăznit să îmi imaginez nici în cele mai sălbatice vise. Nu am avut timp să menționez, dar pe insulițele din jurul Skiathosului a fost turnat filmul Mama Mia, atu foarte bine folosit de localnici pentru a atrage turiști. Totul espiră Mama Mia: barca pe care a urcat Pierce Brosnan, piatra pe care s-a așezat Meryl Streep, chiștocul de țigară aruncat de Colin Firth, și așa mai departe. Dacă îi vedeai cât de mândri spuneau chestiile astea, siguri că asta e argumentul care o să te convingă să accepți serviciile lor, întrebarea care îți venea automat în minte era cum a decurs turismul înainte de acest film. În fine, am plecat în excursie, pe singura barcă cu care s-a plimbat James Bond (Pierce Brosnan).

Prima oprire a fost Alonissos, unde aveam să vizităm orașul vechi timp de o oră, și apoi să coborâm din nou în port pentru încă o oră. Am ajuns în port, de unde ne-a luat un autobuz (am mai plătit 4 euro de persoană) și ne-a dus până sus la orașul vechi. Aici aveam să descoperim un oraș mic și drăguț, cu străzi curate și albe, ca o adevărată bijuterie.

Alonissos

Alonissos

Alonissos

Alonissos

Alonissos

Alonissos

Partea proastă cu excursiile organizate este că nu ai libertatea să faci ce vrei și cât vrei. Din păcate am stat foarte puțin aici, și a trebuit să coborâm și să mai stăm în port o oră (unde sinceră să fiu nu prea era mare lucru de făcut).

Am pornit din nou, de data asta spre Skopelos. Peisajul este absolut fascinant, am oprit să vedem o grotă uriașa săpată de mare în stâncă.

Skopelos, Skiathos

Mai puțin comercială decât Skiatos, Skopelos este o insulă frumoasă, cu păduri de pini, vii, livezi de măslini, pruni și migdali, care își găsesc locul în numeroasele preparate din bucătăria locală.

Skopelos

În partea de nord, insula este formată din stânci înalte, în timp ce partea din sud adăpostește porturi și câteva plaje cu nisip sau pietre. Pe insulă sunt două așezări importante: Skopelos, care este capitala și portul principal, și Glossa, care este un sătuc situat în partea de vest.

Orașul Skopelos este foarte drăguț și cochet, dispus în semicerc deasupra golfului, cățărându-și căsuțele albe pe trepte mici și străduțe înguste până sus pe deal, unde întreg peisajul este dominat de o fortăreața veche și de turlele a patru biserici.

Skopelos

Skopelos

În timp ce portul este plin de tersase, cofetarii și taverne, pe străduțele strălucitor de albe, printre căsuțele parfumate de flori viu colorate, se ascund magazine mici de bijuterii și suveniruri. În timp ce magazinele din Skiatos sunt foarte comerciale, aici am asit câteva magazine cu adevărat deosebite, cu bijuterii sperbe, lucrate cu multă migală și pricepere. Nu am rezistat tentațiilor, și am cedat în față a ceea ce consider eu a fi cea mai frumoasă brățara din lume.

Ultima parte a excursiei se anunța cea mai interesantă:o insulă mică, cu o capela, pe care s-a fimat scena finală din filmul Mama Mia! Nebunie! Să cânte muzică, scoateți șampania, pișcoturile, confetti, trompetele! Ne apropiem destul de mult de insulă, dar pentru că nu există port, barca nu poate ajunge până aproape, așa că cei care doresc să urce până la capela, trebuie să ia o barcă cu motor până la mal. Pentru ceilalți, se oferă perspectiva unui plonjon în apă, urmat de o bălăceală pe cinste. Trebuie să vă mai spun ce am ales? Bineînțeles, că nu puteam rata o baie ca la carte, însoțită de sărituri de pe barcă.

insula Mama Mia

insula Mama Mia

insula Mama Mia

Am înotat până la mal, de unde priveam cum o barcă cu motor face drumuri dus-întors între barcă și țărm, cu turiști. E o căldură năucitoare, și numai ideea de a urca până în vârful stâncii unde este capela, îmi provoacă moleșeală. Prefer să mă bucur de apă și de valuri.

Ultima parte a excursiei, promitea o oprire în Parcul Național Marin din jurul insulei Alonissos, să vedem delfini. Yeah, right! De parcă delfinii aia stau acolo, și așteaptă să vină bărcile cu turiști, că să săra spre amuzamentul lor. Eram mai mult decât convinsă că este încă o metodă de a ne ademeni să cumpărăm excursia. Dar aveam să fiu uimită. Chiar am văzut delfini, mulți, care săreau și făceau tumbe în apă. Gurile căscate ale turiștilor, și ovațiile lor, nu aveau să intimideze protagoniștii care au oferit un adevărat spectacol.

Spre deosebire de alte excursii cu barca, aceasta a fost destul de reuşită, şi nu ne-a părut rău de alegerea făcută.

Citeste si restul jurnalului:

Prima ziA doua ziA treia ziA patra zi

Advertisements