Tags

, ,


Auzisem si citisem atat de multe lucruri frumoase despre restaurantul de la Dalboka, despre cat de bune sunt preparate midiile si despre peisajul incredibil de frumos, incat incepusem sa imi doresc sa ajung acolo, cu inversunarea cu care un copil isi doreste sa primeasca o anumita jucarie de Craciun. Ca sa incheiem vara cu briza marii in par, week-endul trecut am intampinat toamna la Vama Veche, de unde am facut o scurta escapada in Bulgaria.

Desi ma numar printre cei care nu simt nici o atractie fata de Bulgaria, ba dimpotriva, de data asta pot sa spun ca am fost impresionata foarte placut. Am ajuns seara, aproape de apus, cand marea ardea in culorile apusului.

Drumul spre restaurant, coboara printre doua dealuri, cel din dreapta ascunzand restaurantul asezat pe malul golfului.

La capatul drumului sunr doua restaurante, din greseala era sa intram la cel din stanga, dar ne-am dat curand seama ca cel din dreapta seamana cu cel vazut in poze, asa ca ne-am regrupat.

Vazusem poze, auzisem povesti, dar nu ma asteptam sa gasesc un loc atat de frumos.

Dupa ce ne-am minunat de fiecare petricica, ne-am adus aminte si de scoici si ne-am pus pe treaba. Meniul, disponibil si in romana, contine o varietate mare de bucate din midii, pesti si fructe de mare: scoici natur, scoici cu condimente, scoici cu orez, tocanita de scoici, scoici picante. Destul de complicat, mai ales ca unele feluri de mancare aveau nume romatico-poetice: Nostalgia marinarului, Briza marina, Noapte romantica, etc. Intre timp, in jurul nostru se perindau oale cu midii, iar dupa viteza cu care erau returnate farfuriile cu cochilii goale catre bucatarie puteam sa ne dam seama cat de gustoase erau.

Am ales intr-un final cateva aperitive, inclusiv icre si o oala cu midii fierte cu condimente. Aperitivele au fost foarte bune, din pacate destul de mici, asa ca ne-am hotarat sa ne focusam pe midii.

Aceasta a fost prima portie de midii pe care am mancat-o, pe urma nu a mai avut nimeni rabdare sa faca poze. Au urmat midii cu orez si midii in sos picant. Da-ti-mi voie sa ma opresc putin asupra midiilor in sos picant. Inghit si acum in sec cand ma gandesc cat de bun era, o combinatie de sos de tomate dulce, bine condimentat incat sa iti piste limba putin, dar nu atat de mult incat sa vrei sa te opresti din mancat. Daca cumva ajungeti acolo, nu ratati acest fel de mancare, absolut senzational.

Petru ca de-acum se inserase de-a binelea, si se facuse si cam frig, am primit paturi din partea chelneritei, ca sa nu ne fie frig. De desert nu se mai putea pune problema, asa ca nu pot sa va spun daca si desertul era tot din midii.

Probabil va intrebati cat a costat o astfel de masa, avand in vedere preturile de la restaurantele din Bucuresti care servesc peste si fructe de mare. Pentru 4 adulti, ne-a costat aproximativ 150 RON fara bacsis, si sa stiti ca se poate plati si cu cardul. La asta se mai adauga bineinteles costul vignetei de Bulgaria de 5 euro si costul transportului.

Sursa acestor minunatii pe care le serveau se putea vedea ceva mai departe in mare: ferma de scoici.

In cazul in care va tenteaza sa mergeti pana acolo, iata cateva instructiuni de drum: de la Vama Veche, tineti drumul spre Albena, cam 30-40 km pana la un indicator pe care scrie Kaliakra. Acolo virati stanga si mergeti pana la un panou care anunta ferma Dalboka la dreapta. Mergeti pe drum pana cadeti in mare (sau va opriti inainte si mai mergeti pe jos, pentru ca este foarte abrupt si se ingusteaza destul de mult). La capatul lui, restaurantul din dreapta.

Mai aveti timp sa dati o fuga week-end-ul asta, pana nu vine de tot toamna peste noi.

Advertisements