Tags

, , , , ,


Un nou week-end, o noua evadare din Bucuresti inainte de toamna, cu miros de père coapte si racoare de sfarsit de vara. Un nou loc minunat care ne-a reamintit ce tara minunata avem si ce rusine ca nu o vizitam suficient de des. Horezu inseamna ceramica, inseamna covoare oltenesti frumos cusute, o zona bogata in traditii si respirand spiritualitate romaneasca.

Am petrecut un week-end minunat, la conacul de la Maldarasti, am vizitat Horezu si imprejurimile.

In Horezu, de-a lungul strazii principale sunt magazine de ceramica, de unde poti sa cumperi obiecte traditionale romanesti lucrate cu truda si pricepere de mesteri locali.

Tot plimbandu-ne pa strada principala, am gasit atelierul unui mester olar, si am asistat la o demonstratie de modelat lut. In cateva clipe o bucata de pamant a inceput sa prinda viata, cu viteza rotii invartite cu maestrie, mangaiata de maini pricepute, devenind o vaza frumoasa.

Am fost invitati apoi sa incercam si noi, si nici unul dintre noi nu a stat pe ganduri. Am luat pe rand loc la masa de lucru, si am simtit cum mainile noastre dau forma unei bucati de lut, cum din nimic rasare ceva. Fiecare invartire a rotii aducea pe chipurile noastre zambete de incantare si uimire, in timp ce mintea se golea de orice alt gand, si sufletul incepea sa rada de bucuria de a zamisli un lucru cu mainile noastre.

Atunci cand lucrezi intr-un birou, iar materiale tale de lucru sunt computerul si imprimanta, si rezultatul muncii tale se concretizeaza in rapoarte si hartii, uiti ca exista si altfel de munca. Uiti ca adevarata satisfactie o obtii atunci cand din mainile tale prinde contur un obiect, cand rezultatul este ceva palpabil.Daca aveti drum in Horezu, opriti la atelierul Palosj. Pe langa obiecte de ceramica deosebit lucrate, veti gasi oameni primitori, cu multe povesti despre ceramica si traditii, cu voie buna si dragoste de viata. Si daca tot sunteti acolo, incercati siropul de menta, noua ne-a placut foarte mult.

Am plecat fericiti, cu inimile pline de bucurie, ajungand in cateva  minute la distante la care uneori calatorii de mii de kilometri nu reusesc sa te duca de tot ce inseamna viata de zi cu zi.

Drumetii placute si week-end-uri relaxate, va urez!

Fotografiile au fost facute de Veronica.

Advertisements