Tags

, ,


Unul din primele lucruri pe care le-am observat cand am ajuns in Bali sunt cutiutele mici in care se pun ofrande zeilor. Le-am vazut peste tot: la intrarea in case, in restaurante, chiar si pe coltul unui bar sau al unui birou de receptie.

image

Nu m-au surprins foarte mult, pentru ca mai vazusem si in Thailanda, Laos si Vietnam. Diferenta este ca acolo altarele erau mult mai mari si erau mereu pline cu orez si fructe.
Balinezii sunt hindusi, spre deosebire de restul populatiei din Indonezia (care sunt musulmani). Ofrandele aici sunt formate in special din flori si cateva bomboane, sau chiar tigari. Pana la urma si zeii au vicii.

image

Ieri, in timp ce asteptam sa ne facem o programare la masaj, l-am surprins pe Lucian alegandu-si nonsalant din bomboanele dispuse intr-o astfel de cutie de ofrande, pe biroul de receptie de la spa. Norocul nostru ca domnisoara de acolo era cu nasul in computer, si am putut sa il opresc la timp, pentru ca el nu observase ca “bolul” din fata lui era un altar de ofrande.
Obisnuit sa isi umple buzunarele cu bomboane din hoteluri, restaurante, nu i-a trecut nici o secunda prin cap ca ar mai putea pune cineva bomboane in fata lui cu alt scop de a-l servi pe el. Asa ca a luat micul altar drept o invitatie deschisa la a se servi singur.
Va imaginati expresia fetei daca l-ar fi vazut pe Lucian mancand bomboanele pe care ea le pusese acolo in semn de respect pentru divinitati. Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi aflat intreaga populatie balineza de isprava noastra si cat de repede am fi devenit cunoscuti pe toata insula. Probabil ca ar fi trebuit sa aducem multe ofrande la randul nostru ca sa ne fie iertata o astfel de necuviinta, in cazul fericit in care nu ne-ar fi urcat in primul avion spre oriune.

Ne-am distrat destul de bine pe seama acestei intamplari, si de cate ori vad altare cu ofrande, mai rad putin de Lucian care se uita pofticios la bomboane.